donderdag 17 december 2009

BEVINDINGEN LEERPAD "CURSUS 23 DINGEN" Deel 3

SOCIALE MUZIEKSITES : Deezer, LastFm : je kan niet downloaden, alleen streaming mogelijk. Via deze sites kun je mensen ontdekken die dezelfde muziekvoorkeuren hebben als jezelf & eventueel vrienden maken (muziek als sociaal bindweefsel)
Deezer biedt je bovendien de mogelijkheid om mp3’s op te laden (die je enkel zelf kan beluisteren) en om afspeellijsten of playlists van je lievelingsmuziek te maken.
Last.fm is niet alleen voor popliefhebbers interessant.
Ook jazz, folk en klassieke muziekliefhebbers komen aan hun trekken.
Opmerking : Ongelofelijk de moeite waard om bv. Playlists van de aanwinsten van je muziekafdeling te laten beluisteren : dit gebeurt nu al op de blog van Maaseik. Maar er zijn nog andere mogelijkheden die je kan gebruiken om je blog aantrekkelijk te maken waardoor de gebruikers geboeid worden om de muziekcollectie van je bibliotheek te ontdekken. Ik ga hier zeker werk van maken ! En belofte maakt schuld : zo gauw als de tijd rijp is ... wordt dit mijn eerste prioriteit.

SOCIALE NETWERKSITES : Facebook, MySpace, Linkedln. Nadruk ligt vooral op het in contact blijven met elkaar via het internet.
Facebook : Het sterke van Facebook is dat het een koppeling maakt met vrijwel alle 23 dingen. Opmerking : Als je Facebook goed en doordacht gebruikt kan je Facebook ook bookmarken op je blog. Facebook biedt uitgebreide functionaliteit om inhoud die je ergens op het internet tegenkomt, te linken aan je ledenprofiel. Zie je een interessante website, video of foto op het web, dan kan je die via Facebook delen op je wall of prikbord met je vrienden. Zij zien in hun feed of nieuwsoverzicht wat hun vrienden allemaal bezig zijn.
Opmerking : Ik had al een facebook-account. Maar ik onderhoud mijn online-relaties niet zo goed. Ik besteed mijn "kostbare" vrije tijd liever in goed gezelschap met vrienden/kennissen om "mijn dingetjes" kwijt te worden. Ook op professioneel vlak zal ik (nog) altijd telefonisch of per mail "mijn dingetjes" regelen. Maar ik kan me indenken dat online communiceren ook zo zijn voordelen biedt waardoor je nieuwe contacten en informatie krijgt die kunnen bijdragen "tot een wereld van verschil" zolang je deze in goede banen leidt en/of aanvaard.
LIBRARYTHING :
LibraryThing bezit een schat aan informatie over miljoenen boeken. Een aantal bibliotheekcatalogi, bv. de Vlaamse Centrale Catalogus, linkt op het niveau van het individuele record door naar LibraryThing, zodat gebruikers daar aanvullende informatie - waaronder recensies, tags en leessuggesties - kunnen bekijken. Als gebruiker ben je in staat om zelf je boekenkast samen te stellen en mensen te leren kennen op basis van literaire voorkeuren.
Opmerking : Op de blog van Maaseik kan je zien welke boeken voorgesteld en besproken worden met behulp en ondersteuning van LibraryThing. Mijn library-account : http://www.librarything.nl/home/lokobe

SOCIALE BIBLIOTHEEKCATALOGI : Worldcat, Aquabrowser, My Discoveries : de gebruiker heeft de mogelijkheid zijn mening over een bepaald catalogusitem te delen & zelf trefwoorden toe te kennen aan boeken, Cd's. De eigen catalogus via Web 2.0 open te stellen aan de gebruikers & die input gebruiken om je catalogus te verrijken.
Een van de meest vooruitstrevende bibliotheken op het gebied van de sociale opac of sopac is de Ann Arbor District Library in Michigan. Van buiten naar binnen : koppelingen voorzien naar externe web 2.0 bv. zoeken.bibliotheek.be linken met Muziekweb, Google Docs, LibraryThing,luistertips via Last-Fm. Van binnen naar buiten : RSS ; AddThis of Bookmark ; Zoekwidgets via widgetbox bv.evenementendatabank Uit In Vlaanderen.
Opmerking : Sociale catalogi zijn bij uitstek de meest waardevolle aanvulling op je eigen bibcatalogus. Alle Provinciale bibs moeten regionaal een voorbeeldfunctie zijn met toepassingen van het Aquabrowserprincipe. Ik vond CABRIO op Vlaams grondgebied een zeer geslaagd concept.
DING 21 EN DING 22 : Zoekmachines : Google search ; Yahoo!Search ; Microsoft Bing ; Google Maps : + mashups met contact- en adresgegevens & info (bv.openingsuren bib) ; Google Books : + nederlandstalig aanbod & previews van Rough Guides + Google Book API koppelen aan je bibcatalogus bv. zoeken.bibliotheek.be ;
Nog Google Dingen :
Doodle : organisatie van data voor deelnemers aan vergaderingen ; Survey Monkey : online enquetes organiseren : 10 vragen/enquete en max 100 antwoorden mogelijk ; Forms (Google Spreadsheet) ; Yahoo Pipes : verschillende datafeeds combineren en bewerken naar 1 RSS-feed
Opmerking : allemaal weer praktische en nuttige tips voor je blog om het online werken te vereenvoudigen en/of te ondersteunen.

0 reacties:

Een reactie posten

Aanmelden bij Reacties posten [Atom]

<< Homepage